Çevre ve Atık Su

Doğanın Mavi Enerjisi: Biyogaz

Atık maddelerin verimli kaynaklara dönüştürülmesi; aslında doğanın mükemmel yönelimi.

Doğanın Mavi Enerjisi: Biyogaz

Her geçen gün daha da artan metan gazı seviyesindeki artış ve global enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıt kullanımı geleceğimizi ciddi anlamda tehdit etmektedir.

Bu tehditle başa çıkmak için de alternatif enerji kaynakları arayışına girilmektedir. Bunlardan en popüler olanı ise Biyogaz.

Nedir Bu Biyogaz?

Biyogaz basit tanımı ile organik atıkların ayrıştırılması sonucu doğal olarak üretilen biyo-yakıt çeşididir. Hayvan gübresi, yiyecek atıkları, atık su ve kanalizasyon suyu gibi organik atıklar anaerobik ortamda (serbest oksijenin bulunmadığı koşullar) parçalanırken çoğunlukla metan ve karbondioksit barındıran gaz karışımlarını ortaya çıkarırlar. Bu ayrışma Arkea (canlı organizmalardaki ana grup) grubundaki Metanojen (oksijensiz ortamlarda üreyen metan oluşturucu mikroorganizmalar) adı verilen mikroorganizmalar tarafından, anaerobik ortamda gerçekleştiği için aynı zamanda anaerobik sindirim olarak da adlandırılmaktadır. Anaerobik sindirimi tanım olarak ele alacak olursak, organik maddelerin parçalanması için fermantasyon prosesini kullanan atıktan enerji üretiminin doğal formu olarak nitelendirebiliriz.

Mavi alevin sırrına gelince; biyogazın yanıcı özelliği aslında içindeki yüksek değerdeki metandan kaynaklı. Bu yüzden yoğun mavi renkte bir alev üretmekte ve enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Biyogaz; sanılanın aksine sadece doğal bir enerji kaynağı değildir. Örneğin atık su arıtma tesislerinde toksik kimyasalların kullanılmasını önler ve atıkları yerinde ayrıştırarak maliyet, enerji ve malzeme tasarrufu sağlar. Ayrıca biyogaz kullanımı, enerji üretmek için ekstra bir fosil yakıt ihtiyacını ortadan kaldırır. Metan gazının karbondioksite göre daha fazla ısıyı hapsetme kapasitesi olduğundan çürüyen bir somun ekmek biyogaza dönüştüğünde çevreye olan etkisi, bir çöplükte çürümeye bırakılmasına kıyasla yaklaşık 10 kat daha az etkili olacağı anlamına gelmektedir.

Biyogaz Sistemleri

Biyogaz üretim sistemleri; metan gazının atmosfere salınmasına olanak vermeden, atıkları biyogaza dönüştüren ve ardından bu biyogazı kanalize ederek enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan sistemlerdir.

Biyogazın verimli kullanılması için tasarlanmış birkaç tür biyogaz sistemi ve tesisi vardır. Her sistem; girdi, çıktı, boyut ve türe göre farklılık gösterse de organik atıkları biyogaza dönüştüren biyolojik süreç tek tiptir.

Biyogaz çürütücüler, bir sindirim odasında ayrışan organik maddeyi alır. Sindirim odası tamamen su ile doludur, bu da ortamı anaerobik (oksijensiz) bir ortam haline getirir. Anaerobik ortam, mikroorganizmaların organik materyali parçalamasına ve onu biyogaza dönüştürmesini sağlar.

Polat Makina Dekantörleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının geri kazanılması proseslerinde en verimli sonucu almak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Üretmiş olduğu otomatik, güvenilir, kesintisiz çalışabilen, sorunsuz proses kontrolü sağlayan santrifüj ekipmanları; minimum enerji ve su tüketiminin yanı sıra yüksek performans/fiyat oranı ile en uygun seçenek haline gelmektedir.

 


  Makale Arşivi