Zeytinyağı

Zeytinin Zahmetli ve Uzun Yolculuğu

Üreticinin her zaman yanında olan Polat Makina’nın ürettiği Polat kontinü zeytinyağı üretim sistemleri, birbirine bağlı ve sürekli olarak çalışabilen makineler dizisini kullanabilirler.

Zeytinin Zahmetli ve Uzun Yolculuğu

Zeytinler hasat zamanı dalından toplandıktan sonra sofralarımıza gelinceye kadar uzun ve zahmetli bir yolculuğa çıkar.

Zeytin toplanması işlemi oldukça özen ve dikkat gerektiren işlemdir, toplama işlemleri ürünün kalitesinde önemli bir rol oynamaktadır. Önemini örnekle açıklamak gerekirse; “Toprağa değmiş zeytinin yağı kalite anlamında düşüktür.”

Zeytinler üretim tesisine geldiğinde önce varsa dal ve yapraklarından ayıklanır. Ayıklanan zeytin meyveleri üzerlerindeki kir, zirai ilaçlar ve tozlardan arındırma işlemidir. Temizleme işlemi bittikten sonra, sıra kırma işlemlerine gelir, kırma işlemleri genellikle değirmenlerde yapılır. Parçalanır ve ezilir. Parçalarına ayrılmış olan zeytinlerin çekirdek dışında kalan etli kesimlerindeki yağlar açığa çıkar. Artık hamur kıvamına gelmiş olan zeytinler, yoğurulma işlemine hazırdır.

Yoğurulma işlemi için ayrılan hamur haline gelmiş küçük zeytinyağı parçaları birleşerek büyük zeytinyağı damlaları haline gelir. Artık yağ sızmaya başlamış olur. Bu işlemlerden sonra, yağ ve hamur kıvamındaki zeytin birbirinden ayrılmasını hızlandırmak için hamura sıkıştırma işlemi uygulanır böylece yağın hamurdan iyice ayrılması sağlanır. Bunun sonucunda da yağ, karasu ve hamur birbirinden ayrılmış olur. Karasuyu yağdan ayırmak ise yağın özgül ağırlığı hafif olduğundan üst kısımda toplanması sayesinde kolayca yapılır. Bu işlemden sonra son bir kez daha filtreleme yapılarak yağ içinde tanecikler tekrar ayrıştırılarak süzülür.

Sızma zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filtrelerden geçirilerek krom tanklara alınır ve şişelenmeye hazır olur.

İşte zeytinin ağacından yağ haline gelinceye kadar uzun yolculuğunun özeti bunun dışında; Üreticinin her zaman yanında olan Polat Makina’nın ürettiği Polat kontinü zeytinyağı üretim sistemleri, birbirine bağlı ve sürekli olarak çalışabilen makineler dizisini kullanabilirler.

Polat Makina, tasarlayıp ürettiği anahtar teslim kontinü sistemlerin yanı sıra, prosesinizde ihtiyaç duyacağınız tek parça makine seçenekleri olarak da çözümler sunuyor. Sistem içerisinde ihtiyaç duyulan tüm ekipmanlar, gıda yönetmelikleri ve CE standartlarına uygun olarak, Polat Makina tarafından üretilmektedir.

Polat Makina kontinü sistemlerinde; zeytin önce dallarından ayıklanır, yıkanır, kırılır. Bu süreç, zeytin hamurunun yoğrulması ve zeytinyağının elde edilmesi ile sonuçlanır. Zeytinyağı, ilk aşamadan son aşamaya kadar el değmeden üretilmektedir.

 


  Makale Arşivi